Kontakt – info@scnr.si

Romana Žetko

Romana je bila rojena v majhni kraški vasici Avber pri Sežani, ki je znana po teranu in vinogradih. Oče je delal v kamnolomu, mama pa na kmetiji. Imela je še tri sestre, Romana je bila najstarejša in je morala opravljati vsa dela v vinogradu. Rojena je bila tik pred drugo svetovno vojno, v njenem otroštvu je vladalo veliko pomanjkanje in so bili večkrat lačni in žejni. Po koncu vojne so v vas prišli Angleži, kraj je bil namreč dodeljen coni A. Pripeljali so jim veliko hrane, vsak dan so dobili hlebec kruha, otroci pa bonbone. Ko so se Angleži umaknili, je bilo življenje spet težko. Šolanje po vojni je bilo skoraj nemogoče. Vsi otroci so hodili v en razred in skupaj obiskovali pouk do četrtega razreda. Potem so šolanje prekinili.

Za pot v tujino se je Romana odločila po spletu okoliščin. Ko je delala v Iskri v Sežani, ji je sodelavec omenil, da pride poleti 1963 k njemu na obisk nekaj prijateljev iz Avstralije. Med njimi je bil tudi fant, ki je kasneje postal Romanin mož. Takrat sta se spoznala in se čez nekaj mesecev poročila. Novembra istega leta sta že odpotovala z ladjo v Avstralijo. Pot je trajala en mesec in je bila za Romano precej naporna, saj je bila v tem času noseča. Prišla sta v Melbourne.

Avstralija Romani najprej sploh ni bila všeč in se je želela vrniti v Slovenijo. Veliko težav ji je povzročala angleščina. Kasneje se je privadila, z možem sta kupila hišo in si ustvarila družino. Romana je bila kar 22 let dejavna v slovenski skupnosti, predvsem v klubu Jadran, ki ga je devet let vodila kot predsednica kluba. Doma so se pogovarjali slovensko. Tudi oba otroka govorita slovensko, vnuki (štirje) pa ne znajo več slovensko.

Slovenščino ohranja zato, ker se veliko druži z avstralskimi Slovenci, ki so ponosni na svoj jezik in ga ohranjajo bolj, kot za slovenščino skrbijo doma. Avstralija je Romani dala blagostanje, na starost lepo živi in je zadovoljna. V Avstraliji živi že preko 60 let in se ne želi več vrniti v Slovenijo, ostaja pa ponosna Kraševka in Slovenka!


Posneto: 18. februar 2024, Melbourne (Avstralija)

Pogovor je vodil in posnel: Renato Podbersič

Za objavo pripravili: Marta Keršič in Mirjam Dujo Jurjevčič