Kontakt – info@scnr.si

Milan Zajec

Pavle Borštnik iz Clevelanda je Študijskemu centru za narodno spravo izročil dva zapisa, v katerih opisuje spomine na Milana Zajca, enega od rešencev iz povojne morije v Kočevskem rogu.

V prvem pismu nam Pavle Borštnik predstavi svojo zgodbo v času med drugo svetovno vojno in po njej, hkrati pa dodaja spomine na srečanja z rešencem iz Kočevskega roga, domobrancem Milanom Zajcem. V pismu izraža globoko spoštovanje do njegove drže in delovanja, ki je bilo v prvi vrsti zaznamovano z Milanovim pričevanjem, saj mu je med redkimi uspelo ubežati gotovi smrti v kočevskih breznih. Prav tako pa Borštnik izraža občudovanje nad modrostjo, ki je Milana Zajca vodila do treznih premislekov o tem, kakšno je poslanstvo preživelih domobrancev v izgnanstvu v povojnem času.

Drugo pismo je nastalo ob slovesu od Milana Zajca, ki je umrl leta 2013 v Clevelandu. V njem se Borštnik dotika njegovega preprostega in iskrenega značaja, in ob tem dodaja: »…ni dosegel kakšnega neverjetnega uspeha na tem ali onem področju, ni dosegel nekega zvenečega akademskega naslova, ni bil umetnik, pisatelj ali glasbenik, toda usoda mu je priznala častni naslov, ki ga je nosil do svoje resnične smrti: bil je – slovenski domobranec!«

Kratek opis življenjske poti Milana Zajca

Milan Zajec se je rodil leta 1925 v Velikem Gabru na Dolenjskem v družini z enajstimi brati, od katerih jih je bilo šest pri domobrancih. Eden je padel med vojno, štirje pa so bili vrnjeni iz Vetrinja in umorjeni v Kočevskem rogu. Tudi Milan je bil 2. junija 1945 pripeljan na ta kraj smrti. Bil je priča strahotnim umorom tisočev domobrancev in je tudi sam okusil dotik smrti, ko je več dni iskal izhod iz brezna, napolnjenega s trupli soborcev. Po čudežu mu je uspelo, da je 6. junija zvečer splezal iz jame in se podal v divjino kočevskih gozdov. Zatekel se je k teti, kjer ga je obiskal kasnejši škof Lenič in mu pomagal, da se je aprila 1946 umaknil čez mejo v Italijo. Decembra 1947 je Zajec odšel v Združene države Amerike. Spomine na kruto doživetje je opisal v knjigi z naslovom Ušel sem smrti. Umrl je 20. decembra 2013, pokopan pa je bil 27. decembra v Clevelandu v ZDA.

Spomini Pavla Borštnika na Milana Zajca:Za objavo pripravila: Marta Keršič