Kontakt – info@scnr.si

Marija Novak Pivik

Gospa Marija Pivik, rojena Novak, se je rodila leta 1937 na Jeličnem Vrhu v župniji Gore nad Idrijo. Njen oče je bil krojač, mama pa gospodinja. V družini se je rodilo enajst otrok, sedem deklet in štirje fantje. Jelični vrh je petindvajset let spadal pod Italijo, tako se Marija spomni, kako so v Jugoslavijo hodili po moko in živež. Oče je imel kot krojač pet vajencev in je bil zelo podjeten ter je dobro zaslužil. Napeljal je tudi svojo elektriko. Družini pod Italijo ni bilo hudo.

Do sprememb je prišlo v času, ko se je med drugo svetovno vojno začela komunistična revolucija in so komunisti začeli ropati po kmetijah. Domačini so za varstvo prosili Italijane. Ti so jim odgovorili, da jih sami ne bodo varovali, lahko pa jim dajo orožje. Tako so se kmetje organizirali in se oborožili. K obrambnim enotam je kot šestnajstleten pristopil tudi Marijin brat Ivan. Skrbeli so za varnost vasi Zavratec. Nekega dne je prišel v roke partizanom, ki so ga odpeljali na Gore in ga mučili. Od takrat ga ni bilo več nazaj. Oče se je trudil, da bi izvedel, kje je bil ubit. Resnica je prišla na dan mnogo let kasneje.

Marija je bila po vojni kot desetletna deklica pastirica, vmes je naredila šolo. Mama je umrla na hitro, tako da so ostali sami z očetom. Tako kot bratje in sestre je tudi Marija delala na kmetih, da so preživeli. Večkrat so bili lačni. Leta 1955 je v Slovenijo prišel njen bodoči mož, ki je bil rojen v Ameriki in je sedem let delal na ladji. Ko sta se poročila, sta odšla v Ameriko. Marija se je le počasi vživljala v novo okolje. Zelo ji je bilo dolgčas in je imela silno domotožje. Po selitvi v Cleveland je bilo bolje. Marija pravi, da je bilo pri Sv. Vidu, kot bi prišel v Ljubljano: slovenska govorica, slovenska harmonika, slovenske trgovine, gostilne, dom … Vključila se je v pevske zbore in sodelovala v narodnozabavnem ansamblu, petje ji je pomenilo vse. Prvo ploščo z ansamblom so izdali leta 1970. Marija je živela od glasbe, v vsej polnosti je razvila svoje talente in jih radodarno usmerila v razvoj slovenske skupnosti. Petje je poučevala otroke, mladino in odrasle. Nastope so imeli tudi v Sloveniji. Ona in mož sta bila tudi predsednika slovenskega doma. Prvič se je vrnila v Slovenijo leta 1960. Ljubezen do slovenske pesmi, besede in slovenske domovine predaja naprej mlajšemu rodu.


Posneto: 22. novembra 2016, Cleveland (ZDA)

Pogovor je vodil: Renato Podbersič, kamera: Boštjan Kolarič

Za objavo pripravili: Marta Keršič in Mirjam Dujo Jurjevčič

Pričevanju lahko prisluhnete tudi v oddaji Moja zgodba, Radio Ognjišče, 9. 4. 2017: http://audio.ognjisce.si/p/?omp=/json/?f=/oddaje/Moja_zgodba/2017/mz_2017_04_09_Marija_Pivik.mp3