Kontakt – info@scnr.si

Jožefa Katarina Debeljak Žakelj

Jožejka Debeljak Žakelj je bila rojena leta 1944 v Ljubljani. Bila je najmlajša od treh otrok pokojnega slovenskega literarnega kritika, prevajalca, urednika in pesnika dr. Tineta Debeljaka. Družina Debeljak je pod komunizmom utrpela hudo nasilje, bila izseljena, nadzorovana, dolga leta razdvojena med dvema svetovoma in izbrisana iz slovenskega spomina.

Jožejkin oče Tine je kot profesor budno spremljal kulturno-politično dogajanje in objavljal v slovenskih časopisih in revijah. Po koncu druge svetovne vojne se je umaknil na Koroško in od tam preko številnih taborišč emigriral v Argentino. Gospa Jožejka je spregovorila o povojni begunski poti svojega očeta, o tem, kako so mamo in otroke izgnali iz hiše v Ljubljani in kako jih je v povojnih časih nadzorovala Udba. Stike z očetom so vzdrževali le preko pisem, v katerih pa so se podpisovali s psevdonimom. Po devetih letih so se mama in otroci leta 1954 spet srečali z očetom v Argentini. Ob prihodu v novo deželo je oče otroke vpisal v zasebno šolo, da so se začeli učiti španskega jezika in tako nadaljevali šolanje, ki so ga prekinili v Sloveniji.

Gospa Jožejka se je poročila z Jožetom Žakljem. Službena pot ju je vodila v provinco Tucuman, ki je 1500 km oddaljena od Buenos Airesa, proti SZ Argentine. Tam živi danes le še nekaj slovenskih družin. Jože in Jožejka sta povila deset otrok in imata danes že več kot 20 vnukov. Vsi njuni otroci govorijo lepo slovenščino. Tudi vnukom želita posredovati ljubezen do domovine in jim pokazati lepote Slovenije.

Gospa Jožejka predstavi tudi lik svoje tete slikarke, grafičarke in umetnice Bare Remec, ki je bila po vojni prav tako prisiljena v umik. V času bivanja v begunskih taboriščih v Avstriji in kasneje v Rimu se je njeno slikarsko ustvarjanje nadaljevalo. Leta 1947 je prišla v Argentino. V domovini je bila dolga leta zamolčana. Šele ko je Slovenija postala samostojna, je bila v Ljubljani predstavljena njena prva razstava. Slikarka Bara Remec je umrla leta 1991 v Barilochah.


Posneto: 17. junija 2015, Študijski center za narodno spravo, Ljubljana (Slovenija)

Pogovor je vodila: Marta Keršič, kamera: Mirjam Dujo Jurjevčič

Za objavo pripravili: Marta Keršič in Mirjam Dujo Jurjevčič

Pričevanju lahko prisluhnete tudi v oddaji Moja zgodba, Radio Ognjišče: 1. del, 25. 10. 2015: http://audio.ognjisce.si/p/?omp=/json/?f=/oddaje/Moja_zgodba/2015/mz_2015_10_25_Jozejka_Debeljak_Zakelj_1del.mp3. 2. del, 1.11. 2015: http://audio.ognjisce.si/p/?omp=/json/?f=/oddaje/Moja_zgodba/2015/mz_2015_11_01_Jozejka_Debeljak_Zakelj_2del.mp3.