Kontakt – info@scnr.si

Janez Žakelj

Pričevalec Janez Žakelj je bil rojen 29. decembra 1941 v župniji Šentjošt nad Horjulom. Njegov oče Jakob je bil posestnik, v Šentjoštu je imel Nabavno prodajno zadrugo in je bil vpliven domačin. Prav zato ga je gestapo aretiral že maja 1941. Konec junija je prišel domov, nato pa je bila celotna družina izgnana v Srbijo v t. i. družinsko taborišče Veliko Orašje blizu Beograda. Nemci so jim zaplenili premoženje in iz hleva odgnali vso živino.

Očetu je uspelo, da se je vrnil iz izgnanstva, ker je uveljavljal, da je bil rojen v italijanski coni, tam je bila namreč njegova rojstna hiša. Novembra 1941 se je družina vrnila domov, decembra pa je bil rojen Janez. Ker se oče ni želel vključiti v Osvobodilno fronto, so mu partizani večkrat grozili s smrtjo. Bil je eden glavnih pobudnikov ustanovitve vaške straže v Šentjoštu, ki je domačine branila pred partizanskim nasiljem.

Ob koncu vojne, maja 1945 se družina ni odločila za umik na Koroško. Oče je ostal doma in se s skupino skrivačev do konca septembra 1945 skrival v gozdu blizu doma, potem pa se je umaknil v Italijo. Od tam se je večkrat vračal. V domovini je bil Jakob obtožen, da je skupaj z Mirkom Bitencem delal kot vohun za obveščevalno službo. Bitenc je bil kasneje obsojen in usmrčen.

Doma je ostalo pet mladoletnih otrok, mama in sestrična. Mama je bila obsojena na dve leti prisilnega dela v Rajhenburgu, otroci pa so ostali sami in so jih dali v varstvo. Velik del posestva, ki je obsegalo 90 hektarjev zemlje, v večini gozda, so zaplenili. Po mamini vrnitvi iz zapora so dobili nazaj nekaj zemlje, da so jo lahko obdelovali. Oče je šel v Ameriko februarja 1952. Mama je napisala več prošenj, da bi se družina pridružila očetu, a so bile vse odbite. Končno jim je novembra 1956 uspelo priti v Cleveland. Najstarejši brat se jim je pridružil kasneje, šele leta 1963. V Ameriki se je tako zbrala vsa družina. Otroci so si poiskali zaposlitve in si ustvarili družine. Janez je med drugim služil v ameriški vojski v Koreji, nato pa se je posvetil prodaji nepremičnin.


Posneto: 12. oktober 2011, Cleveland (ZDA)

Pogovor je vodila in posnela: Mateja Čoh Kladnik

Za objavo pripravila: Marta Keršič

Pričevanju lahko prisluhnete tudi v oddaji Moja zgodba, Radio Ognjišče, 16. 7. 2023: https://avdio.ognjisce.si/oddaja/mz_2023_07_16_SCNS_Janez_Zakelj_-_Viktorija_Kolaric