Kontakt – info@scnr.si

Ivan Lavrič

Ivan Lavrič je bil rojen leta 1928 v vasi Hrib v Loškem Potoku. Oče je več kot dvajset let delal v Franciji in se je vrnil domov šele leta 1947. Po krajšem času se je upokojil, a je kmalu zbolel in umrl za rakom. Mama je po njem dobivala jugoslovansko in francosko pokojnino. Hoteli so ji jo vzeti, pa je zakon to preprečil.

V času nemške ofenzive, jeseni leta 1943, je bil Ivan star petnajst let. Mama mu je naročila naj skrije bratrančevo puško. Bratranec se je namreč skrival, ker je pobegnil od partizanov. Nemci so poizvedovali za skritim orožjem in zagrozili, da bodo odpeljali starega očeta, če jim ne izroči puške. Čeprav jim je Ivan puško izročil, so ga aretirali in ga skupaj še z okrog sto moškimi odpeljali v Trst. Od tam je bil Ivan poslan v Ljubljano, kjer je dobil zaposlitev na železnici. Dobili so hrano in tudi nekaj zaslužili. Potem so ujetnike spet odpeljali v Trst, kjer so bili mobilizirani k primorskim stražarjem. Imeli so krajše vojaške priprave, nato pa so jih razporedili po postojankah.

Ko je oktobra leta 1944 prišel na dopust s Primorske, je njegova mama ponoči odšla v Ribnico, da bi se srečala z njim. Nekdo je naznanil, da je mama odšla od doma, zato so partizani obkolili hišo. Mama je slišala pokanje in se je ustavila nekaj kilometrov pred domom. Domov je prišla šele naslednji dan, a so jo partizani še vedno čakali. Odpeljali so jo v Kočevje in jo devet mesecev klicali na zaslišanja v Črnomelj.

Ob koncu vojne se je Ivan s svojo četo umaknil proti Italiji, nato je bil prepeljan v taborišča na jug Italije in od tam v Nemčijo. V Nemčiji so jih zaposlili kot sekače v gozdu. Bili so pod angleškim vojaškim nadzorstvom. Decembra 1947 so jih iz Nemčije preselili v Anglijo. Ivan je bil takrat star blizu dvajset let.

Vsak se je moral odločiti, kje bo delal, ali v rudniku, v železarski industriji ali pa na kmetijah. Večina jih je odšla delat v rudnike, ker so mislili, da bodo več zaslužili. Ivan je delal v rudniku deset let. Že kmalu je začel domov pošiljati pakete z obleko in drugimi stvarmi, vendar mu je mama kmalu sporočila, naj paketov ne pošilja več, saj je zanje morala plačati več, kot je bila vredna njihova vsebina.

V Angliji je spoznal dekle iz Benečije, se leta 1958 poročil in si ustvaril družino.


Posneto: 13. aprila 2011, London (Velika Britanija)

Pogovor je vodil in ga posnel: Renato Podbersič

Za objavo pripravili: Mirjam Dujo Jurjevčič in Marta Keršič